Postit_bijeli_01

Kako preuzeti kontrolu nad svojim životom?

Rad na sebi ključan je za uspješan i ispunjen život.
Možda se prepoznaješ u sljedećem: već neko vrijeme osjećaš nezadovoljstvo, brigu i stres zbog nerealiziranih ciljeva. Osjećaš kako život prolazi, a ti stojiš na mjestu, prepuštajući kormilo svog života drugima ili životnim okolnostima. Možda si i sama povjerovala u rečnicu da je promjena teška, pa ostaješ zarobljena u istim obrascima ponašanja, nadajući se da će se stvari nekako promijeniti same od sebe.

No, život je jednostavan: ako ništa ne mijenjaš, ništa se neće promijeniti.

Zamislimo da si na raskrižju. Pogledaj svoj život, posao ili odnose. Koji segment nije onakav kakvim si ga zamišljala? Umjesto da odustaneš ili se prepustiš struji, vrijeme je da preuzmeš kontrolu i počneš korak po korak to mijenjati.

Evo ključnih koraka koji će ti pomoći da preuzmeš kontrolu nad svojim životom, počneš se osjećati bolje i postizati više:

1. Osvijesti svoje probleme

Prvi korak prema promjeni je iskreno prepoznavanje vlastitih problema. Možda si predugo potiskivala svoje osjećaje, govoreći sebi da "nemaš vremena za to" ili da "nije tebi tako ni loše". Suočavanje s izazovima omogućit će ti da otkriješ što te stvarno muči i zašto. Pisanje dnevnika može ti pomoći u osvještavanju problema koje si zanemarila ili potisnula. Ponekad je dovoljno izreći svoje probleme naglas kako bi osjetila olakšanje i počela rješavati ono što te zaista tišti.

2. Identificiraj stvarni izvor problema

Nakon što otkriješ što te doista muči, važno je identificirati pravi izvor problema. Recimo da se osjećaš nezadovoljno na poslu. Je li to zbog nedostatka izazova, loše radne atmosfere ili osjećaja da tvoj trud nije cijenjen? Razumijevanje izvora problema pomoći će ti u osmišljavanju strategije za njegovo rješavanje. Pronađi malo vremena za introspekciju i pokušaj shvatiti što te zaista tišti.

3. Nauči upravljati svojim razmišljanjem

Tvoj um je tvoje najmoćnije oruđe. Kada naučiš upravljati njime, otkrit ćeš kako imaš moć svjesno i s namjernom mijenjati svoj život. Možda si sklona negativnim mislima poput "Ne mogu ovo učiniti" ili "Nisam dovoljno dobra". Coaching ti može pomoći da naučiš prepoznati te misli i zamijeniš ih konstruktivnijima. Umjesto da misliš "Ne mogu ovo učiniti", možeš sebi reći "Idem probati. Čak iako ne uspijem, nešto ću iz ovoga naučiti."
Više o tehnici upravljanja svojom percepcijom možeš pročitati u blog postu Kontrola misli.

4. Usmjeri i pojednostavni svoj život

Prevelik broj obaveza i ciljeva može te preplaviti i demotivirati. Fokusiranje na ono što je zaista važno i eliminiranje suvišnih aktivnosti pomoći će ti usmjeriti energiju na postizanje ključnih ciljeva. Ako je tvoj cilj poboljšati svoje fizičko zdravlje, usredotoči se na redovitu tjelovježbu i zdravu prehranu. Pokušaj mijenjanja više stvari odjednom je uglavnom neefikasan; odaberi jedno ili dva ključna područja i posveti im svoju pažnju.

5. Odaberi dugoročne koristi umjesto kratkoročnih užitaka

Mnoge stvari koje nam donose trenutni užitak, kao što su nezdrava hrana, surfanje internetom, impulzivni shopping ili previše Netflixa, mogu te odvesti u krivom smjeru. Fokusom na aktivnosti koje donose dugoročne koristi, približit ćeš se svom cilju. Na primjer, redovito vježbanje, završavanje onoga što si započela ili učenje novih vještina pomoći će ti da tvoje zadovoljstvo dolazi od tvojih postignuća, a ne trenutnih zadovoljstava.

6. Ostvari svoje ciljeve poduzimanjem produktivnih akcija

Nakon što si postavila cilj, važno je konzistentno poduzimati korake koji će te voditi ka njegovoj realizaciji. Planiranje i postavljanje malih, dostižnih koraka prema većem cilju pomoći će ti da ostaneš motivirana i ne odustaneš. Na primjer, ako želiš napisati knjigu, započni s pisanjem nekoliko stranica dnevno. Mala postignuća će te motivirati da nastaviš i ne odustaneš.

7. Nauči procesuirati svoje emocije

Emocije su sastavni dio našeg života. Često ih izbjegavamo jer ne znamo kako ih adekvatno procesuirati. Umjesto da ih potiskuješ ili reagiraš na njih impulsivno, važno je naučiti kako ih prepoznati, prihvatiti i proživjeti. U blog postu o emocionalnim vještinama pročitaj kako procesuirati emocije i početi ih koristiti kao gorivo za valstiti rast i napredak.

8. Preuzmi odgovornost za sebe i svoj život

Preuzimanje odgovornosti za svoje postupke i odluke ključ je uspjeha. Umjesto da kriviš okolnosti ili druge ljude za svoje neuspjehe, nužno je da fokus prebaciš na sebe i ono što je u tvojoj moći. Tako ćeš polako preuzeti kontrolu nad svojim životom i raditi na tome da postaneš najbolja verzija sebe.

9. Postavi pravilne granice i nauči reći “ne”

Postavljanje granica pomoći će ti da zaštitiš svoje vrijeme i energiju. Nauči reći "ne" stvarima koje te iscrpljuju ili ne doprinose tvojim ciljevima. Ovo može uključivati odbijanje dodatnih obaveza ili prekidanje toksičnih odnosa. Postavljanje zdravih granica je ključno za zaštitu tvog mentalnog i emotivnog zdravlja.

10. Otpusti očekivanja i voli bezuvjetno

Očekivanja često dovode do razočaranja. Otpusti potrebu za kontrolom i prihvati ljude i situacije takvima kakvi jesu. Zavoli sebe i nauči biti nježna prema sebi jer promjene su moguće tek kad zavolimo sebe. To će ti donijeti mir i zadovoljstvo u život.

11. Potraži podršku

Osobni rast nije nešto što moraš raditi sama. Potraži pomoć life coacha ili terapeuta i olakšaj si putovanje. Oni će ti pružiti smjernice i dati alate koji će usmjeriti tvoj život u željenom smjeru te ponuditi ti neutralnu perspektivu i drugačiji pogled na izazove s kojima se nosiš. Više o benefitima rada na sebi pročitaj ovdje.

Promjene se ne događaju preko noći. Za njih je potrebno prvo duboko zaroniti unutar sebe, otkriti blokade koje te drže u mjestu i početi raditi na njima. Tek kad započneš mijenjati svoju percepciju, odnosno naučiš upravljati svojim mislima i emocijama, preuzet ćeš kontrolu nad svojim životom i osjećat ćeš se ispunjenije i zadovoljnije.

Ove ključne korake usvajaju žene na mentorskom programu "Život po tvojoj mjeri" koji održavam dva puta godišnje, u travnju i listopadu. Prijave na listu čekanja su otvorene. Više saznaj ovdje.

DOGOVORI UVODNE KONZULTACIJE
Prijavi se za newsletter!
© 2024 Dragi Marjanovic Coaching
chevron-down