Postit_bijeli_01

Emocionalne vještine – kako ih izgraditi?

Što su emocije?

Emocije su gorivo koje nas pokreće i daje nam energiju za sve što radimo. Kada nešto radimo, obično to radimo jer mislimo da ćemo se osjećati sretno ili ispunjeno kad to postignemo. Na primjer, možda se suočavaš s dilemom u karijeri. Godinama radiš u korporativnom svijetu, ali osjećaš da te to više ne ispunjava. Unatoč strahu od promjene, odlučuješ dati otkaz i pokrenuti vlastiti posao. Emocije poput uzbuđenja, ali i straha, igraju ključnu ulogu u tvojoj odluci. Svjesna si da ćeš samo ako slušaš sebe pronaći i smisao u onome što radiš.

Zašto su emocije važne?

Emocije ne dolaze od naših postignuća. To je zabluda. Naša postignuća nam jedino mogu pomoći da se kratkoročno osjećamo bolje. Emocije su vibracije u našem tijelu koje dolaze od naših misli. To su osjećaji koje osjetimo, poput sreće, tuge, straha ili ljutnje. One su sastavni dio života i obogaćuju ga. Život je ustvari kontrast, mješavina ugodnih i nelagodnih emocija. Normalno je da se otprilike pola vremena osjećamo dobro, a pola ne. To ne znači da nešto nije u redu s nama, nego baš suprotno, da živimo život punim plućima.

Ono što je ovdje važno zapamtiti je da način na koji se nosimo s njima određuje kvalitetu našeg života. Žene koje znaju izraziti, opisati i osjetiti svoje emocije žive bogatiji i ispunjeniji život.

Kako emocije utječu na naš život?

Emocije su naši prijatelji. One nas pokreću i pomažu nam da osjetimo život u punini. Ako smo otvorene za osjetiti ih, naš život postaje bogatiji i ispunjeniji. S druge strane, ako ih izbjegavamo, one samo jačaju, a mi gubimo vezu sa sobom i svojim željama. Zato je važno naučiti kako se nositi s njima i početi ih osjećati, a ne izbjegavati i potiskivati.

Kako se nositi s emocijama?

Većina nas ne zna kako pravilno procesuirati emocije. Ponekad ih pokušavamo izbjeći, što nam zapravo više šteti nego koristi. Evo tri načina na koje pogrešno postupamo s njima:

 1. Potiskivanje: Kada se trudimo ne osjećati ih, one ne nestaju, nego postaju još jače. Odupiranje emocijama samo stvara dodatnu napetost i odgađa rješavanje problema.
 2. Reagiranje: Kada reagiramo na njih tako da vičemo, plačemo ili se ponašamo agresivno, samo pokazujemo da smo pod njihovim utjecajem, ali ih ne rješavamo. To nije isto što i osjećanje.
 3. Izbjegavanje: Pokušavamo ih izbjeći tako da se bavimo drugim stvarima, poput prekomjernog jedenja, pijenja, vježbanja, rada ili korištenja društvenih mreža. Na ovaj način ih samo jačamo i gubimo vezu sa svojim tijelom i svojim željama.

Emocionalne vještine za zdrav emocionalni život

Kako bismo mogle živjeti ispunjeniji i bogatiji život, važno je razviti određene emocionalne vještine. Ovo su pet ključnih vještina koje će ti pomoći u upravljanju i procesuiranju emocija:

 1. Razumijevanje: Prva i najvažnija emocionalna vještina je razumijevanje svojih emocija. Kada ih osjetiš, zaustavi se i zapitaj se kako se osjećaš i kakvu ti poruku šalju. Na primjer, ako se osjećaš tužno, pokušaj razumjeti zašto se tako osjećaš i kako tuga utječe na tvoje tijelo. Razumijevanje emocija pomoći će ti da ih prihvatiš i lakše se nosiš s njima.
 2. Proživljavanje: Druga vještina je proživljavanje emocija. Umjesto da ih potiskuješ ili izbjegavaš, dopusti si da ih osjetiš u potpunosti. Ako se osjećaš ljutito, osjeti tu ljutnju bez osuđivanja ili pokušaja da je promijeniš. To će ti pomoći da ih bolje razumiješ i da se oslobodiš nelagode na zdrav način.
 3. Ne prepuštanje: Treća vještina je ne prepuštanje emocijama. Važno je prepoznati kada se vrtimo u krug s istim emocijama, poput stalne brige ili samosažaljenja. Kada ih prepoznamo, možemo ih prihvatiti i ne dopustiti da nas kontroliraju. Ova vještina pomaže nam da nas ne preplave i blokiraju.
 4. Prihvaćanje: Četvrta vještina je spremnost na prihvaćanje svih emocija, i ugodnih i neugodnih. Život je pun uspona i padova, i važno je prihvatiti da ćemo se pola vremena osjećati ugodno, a pola neugodno. Prihvaćanje nam pomaže da se osjećamo povezano sa sobom i da živimo ispunjeniji život.
 5. Generiranje: Peta vještina je generiranje emocija s namjerom. Mi imamo moć odlučiti kako se želimo osjećati. Ako želimo biti sretane ili motivirane, važno je da počnemo razmišljati o stvarima koje nas čine sretnim i motiviranim. Ova vještina nam omogućava da same stvaramo one emocije koje će nas pokrenuti u željenom smjeru.

Kako osjetiti emociju - vježba

Naučiti kako osjetiti i procesuirati emocije je pokretač promjena. Evo konkretne vježbe kako to možeš učiniti:

 • Udahni duboko nekoliko puta. Opusti svoje tijelo i osjeti gdje se emocija nalazi u tvom tijelu. Je li to u trbuhu, grudima ili možda u glavi? Osjeti svoje tijelo i vidi gdje je ona najjača.
 • Imenuj ju. Reci sebi koja je to emocija. Je li to strah, nelagoda, frustracija, ljutnja, razočaranje, tuga, nestrpljivost, dosada ili nešto drugo?
 • Opiši ju. Kako izgleda? Koje je boje?
  Koje je teksture (čvrsta, prozirna, mekana). Kreće li se ili stoji u mjestu?Ako se kreće, je li brza ili spora?  Pulsira li ili se širi? 
 • Prihvati je. Ne pokušavaj je promijeniti. Samo je prihvati takvu kakva je i osjeti je u svom tijelu. Ona je tu da ti nešto kaže, poslušaj je.
 • Oslobodi emociju. One ne traju zauvijek. Pusti ih da prođu i pozdravi ih kad odu. Kada ih prihvatiš, one će s vremenom oslabiti i na kraju će popustiti.

Na ovom linku možeš preuzeti vodič "Kako se osjećati bolje u 10 koraka".

Ako imaš pitanja ili želiš raditi na jačanju svojih emocionalnih vještina dogovori uvodne konzultacije ovdje.

DOGOVORI UVODNE KONZULTACIJE
Prijavi se za newsletter!
© 2024 Dragi Marjanovic Coaching
chevron-down