Postit_bijeli_01

Kome rentaš prostor u svojoj glavi?

Zamisli da je tvoja glava ormar prepun haljina. A sad zamisli da se radi o jednokrilnom ormaru ali ti si unutra nakrcala haljina za trokrlini ormar!
U ovom slučaju zamisli da su haljine misli i uvjerenja koje si usput pokupila i čuvaš ih ljubomorno bez obzira nosiš li ih ili ne. Jasno ti je da u „tvom ormaru“ nema mjesta za „nove haljine“ dok ga ne „rasčistiš“ i oslobodiš prostor za njih. Vrijeme je za proljetno čišćenje kako bi mogla u svoj ormar unijeti osvježenje i kreirati prostor za nove stvari.

Zašto ti ovo pišem?

Pa zato što je naš um ustvari kao naš ormar. Ako ga redovito ne čistimo od starih misli i uvjerenja, onda je logično da ne stvaramo prostor za ništa novo u našem životu. 
Nema mjesta, gužva je, neuredno je, kaos je! To je ona poznata situacija kada stojiš ispred prepunog ormara ali ne možeš naći ništa za obući ili ti se ništa ne sviđa ili ti ne paše.
Ista situacija je i s našim umom. Idemo kroz život i punimo ga s mislima i uvjerenjima; neke smo sami odabrali, neke smo usput pokupili, neke naslijedili…

Moć pitanja

Koliko puta se zapitaš što se nalazi u tvom umu? 
Što je od toga „smeće“ koje sabotira tvoj rast i napredak, a što je ono što ti donosi korist i rezultate kojima težiš? Jeli ga redovito prazniš i rješavaš se onoga što ti ne treba?

Mentalna higijena je važna, ako ne i važnija od fizičke higijene. 

Ako svoj um redovito „ne održavaš“ i ne paziš čime ga „puniš“ ne trebaš se onda čuditi kad nisi zadovoljna sa svojim životom, odnosima ili poslom. 
Jer tvoj život je direktan odraz tvojih uvjerenja, a ono što postižeš, ako pažljivije promotriš, uvijek je dokaz za ono u što si svjesno ili nesvjesno povjerovala.

Donosim tri pitanja koja će ti pomoći da provjeriš jesu li misli (zamisli da su haljine) koje imaš za otpustiti ili za zadržati. Iz vlastitog iskustva predlažem da to radiš prvu stvar ujutro kad se probudiš i kreneš u dan „čiste“ glave. Uzmi olovku i papir i zapiši prvih par misli koje ti padnu na pamet i onda napravi ovu provjeru:

  1. Sviđa li mi se ova misao, volim li je?
  2. Koristi li mi ova misao, donosi li benefite u moj život?
  3. Pripada li ova misao budućoj verziji mene, osobi koja želim biti (mojoj prošlosti ili mojoj budućnosti)?

Ako imaš barem jedan negativan odgovor, vrijeme je za „otpuštanje“ te misli jer se radi o sabotirajućoj misli koja te „drži u mjestu“ i kojoj si iznajmila dragocjeni prostor u svom umu, a nisi toga ni svjesna.
Znači, zadržavaš samo one misli koje generiraju pozitivan odgovor na sva tri pitanja. Ostalih toplo preporučujem da se riješiš odmah, bez zadrške i oklijevanja, spališ, uništiš, baciš…


Rezultati koji nastaju otpuštanjem starih misli/uvjerenja, a vidljivi su odmah:

  • Lagana si i poletna jer otpuštaš ono što ti ne služi i drži te zarobljenu u mjestu.
  • Kreiraš prostor za nove misli koje će te usmjeriti prema naprijed.
  • Počinješ svjesno i namjerno birati nove misli (provjera 3 gornja pitanja), osjećaš se bolje i radiš pametnije.
  • Oslobađaš se „overthinking“ moda i postaješ šef svojih misli.

I za kraj dijelim jedno svoje sabotirajuće uvjerenje s kojim sam išla godinama kroz život i čuvala ga kao „medalju časti“, a koje me je skoro dovelo do burnout-a i ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako se prepoznate, vrijeme je za ozbiljnu generalku!
To uvjerenje je bilo: „Ja mogu sve sama“
Danas znam kako me ovo uvjerenje dovelo do toga da sam postala „Katica za sve“ i nije bilo toga što ja nisam odrađivala i preuzimala na sebe. Nisam znala reći „ne“, nisam znala postaviti granice, bila sam na sve strane, na raspolaganju svima i svemu. Sve mi je bilo važno i sve su mi bili prioriteti! Tako sam postala odgovorna, ali i kriva za sve. Čak nije bilo ni potrebno da me drugi pitaju ili zamole za pomoć! Ja bi ih već preduhitrila, a kako i ne bih kad „ja mogu sve sama“. I da se ne zavaravamo bila sam jako dobra u tome. Logično, jer sve što vježbamo postajemo bolji u tome. Ali i sve ima svoju cijenu. A ja sam jurila opasnom brzinom u krivom smjeru. Nakon puno rada na sebi, osvještavanja i odbacivanja ovog uvjerenja, moj život je poprimio drugi smjer, a ja sam konačno sjela u „vozačko sjedalo“ svog života i krenula uživati u vožnji.

Podsjetnik
Tvoj današnji život je odraz tvojih (prošlih) misli i uvjerenja koje imaš o sebi! S tim istim mislima i tom slikom o sebi ne možeš kreirati drugačije ishode u svom životu i napraviti željene pomake. To jednostavno ne funkcionira! To nisu više visoko produktivne misli. One su već ispunile svoju zadaću i svrhu te te samo drže u mjestu i onda prokrastiniraš. 
Ako želiš napraviti nešto novo u svom životu, kreirati bolje rezultate, vrijeme je za biranje i vježbanje novih misli koje će onda biti tvoje pogonsko gorivo za nova postignuća.

DOGOVORI UVODNE KONZULTACIJE
Prijavi se za newsletter!
© 2024 Dragi Marjanovic Coaching
chevron-down