Postit_bijeli_01

Kako uspjeti - moja životna priča

Želim podijeliti s tobom nešto vrlo osobno – svoju životnu priču i iskustva koja su me dovela do mjesta gdje sam danas. Želim ti pokazati kako promjene, iako često teške i nelagodne, mogu otvoriti vrata ispunjenijem i sretnijem životu. Ovaj blog posvećen je svim ženama dobrog srca koje žele odbaciti vlastite limitacije i pronaći svoj put do uspjeha u životu i poslu.

Početak mog putovanja: koraci koji su mi promijenili život

S 18 godina odlučila sam otići od doma i preseliti se u drugu zemlju. Bio je to veliki korak za mene. Upisala sam fakultet, sama se financirala i završila ga. To iskustvo me osnažilo i naučilo neovisnosti. U tom razdoblju naučila sam puno novih stvari za koje nisam imala priliku ranije u životu. Na primjer, s 19 godina naučila sam plivati, s 20 voziti bicikl, a prvi put sam letjela avionom s 22. Ovi mali koraci su mi pokazali da su prilike posvuda i da nikada nije kasno naučiti nešto novo ako to doista želim.

Kako neuspjeh pretvoriti u uspjeh?

Nakon fakulteta nisam mogla pronaći stalni posao, pa sam odlučila otići godinu dana u London i naučiti engleski. Ta avantura mi je otvorila oči i pružila novo razumijevanje svijeta. Po povratku sam se zaposlila i paralelno upisala drugi fakultet te magistrirala. Ovo iskustvo me naučilo da su promjene često zastrašujuće, ali također nose sa sobom nevjerojatne prilike za rast.

Promjene su ključ uspjeha

Do svoje 30. godine tri puta sam promijenila karijeru i živjela u tri različite zemlje. Svaka promjena donijela je nove izazove, ali i nevjerojatne prilike za rast. S 33 godine kupila sam svoj prvi stan i ušla u veliki kredit. Mislila sam da će to biti zauvijek, ali život me odveo na drugačiji put.

Prvo dijete rodila sam s 33, a drugo s 40 godina paralelno gradeći uspješnu menadžersku karijeru. Nikad nisam kalkulirala i stavljala posao ispred majčinstva, ali sam našla način kako ih uskladiti. To je bio moj način da pokažem sebi i drugima da je moguće ostvariti ravnotežu između osobnog i profesionalnog života, što je za mene ključno za uspjeh u životu.

Strah od neuspjeha i pomicanje vlastitih granica

S 45 godina ispenjala sam svoj prvi vrh iznad 4500 metara. Kasnije, u pedesetima, počela sam trenirati pickleball. To je bio moj način da pokažem sebi kako nikad nije kasno za nove izazove i da svako vrijeme nosi svoje prilike. Svaki put kad sam pomaknula novu granicu, prevladala sam svoje strahove i osjećala se snažnije i slobodnije.

U to vrijeme počela sam se pitati gdje se vidim za pet godina, odnosno kako želim da moj život izgleda u budućnosti. Odgovor koji sam čula bio je jasan i glasan: ne želim ostati na sigurnom, dobro plaćenom menadžerskom poslu. Iako sam bila uspješna i imala dobar posao i tim, to više nije bilo ono što sam željela za svoju budućnost.

S obzirom na to da sam dugo radila na sebi, znala sam da trebam poslušati svoj unutrašnji glas i ne žuriti. Dala sam si pet godina vremena da pronađem što će biti moj poziv. Iako u početku nisam znala što je to što točno želim raditi u budućnosti, dala sam si dovoljno vremena da iskristaliziram svoju želju i pripremim plan za njenu realizaciju.

Strah od uspjeha

Kako sam si i obećala, u svojoj 50. godini napustila sam menadžersku karijeru i pokrenula vlastiti coaching biznis. Bio je to jedan od najstrašnijih, ali i najuzbudljivijih koraka u mom životu. Tijekom tog procesa, odlučila sam slijediti svoj unutarnji glas i suočiti se s pitanjima koja su me mučila: Što ako uspijem? Kako će se moj život promijeniti? Što više neću tolerirati? S kim ću se družiti? Gdje ću živjeti? Kako ću se ja promijeniti?

Tako sam otkrila da je moj najveći strah zapravo strah od uspjeha, a ne od neuspjeha. Ušla sam u drugo poluvrijeme života s odlučnošću da živim po svojoj mjeri i pomognem drugim ženama da učine isto.

U 51. godini lansirala sam grupni mentorski program “Život po tvojoj mjeri” koji su do sada prošle tri grupe žena. U ovom programu pomažem ženama da se pokrenu, zauzmu za sebe i prestanu odgađati te usvoje proces koji će im olakšati to putovanje.

Godinu kasnije pokrenula sam membership program “Do tebe je”. To je program kontinuirane mentorske podrške u osobnom i profesionalnom razvoju namijenjen ženama koje su odlučile graditi ispunjeniji i smisleniji život za sebe, svoju obitelj i zajednicu.

Vjera u sebe je ključ uspjeha u životu i poslu

Ove godine ostvarila sam još jedan svoj san – prvi put sam otišla na putovanje, mjesec dana, bez obitelji i prijatelja. Napravila sam to jer sam osjetila da imam puno povjerenja u sebe, svoju obitelj i posao koji radim, što mi je dalo slobodu i mir da to napravim s lakoćom. Ovo putovanje pokazalo mi je da je uspjeh u životu mnogo više od profesionalnih postignuća. Radi se o slobodi i povjerenju u sebe te spremnosti na riskiranje i pomicanje vlastitih granica.

Što sam naučila na svom putu

Nikada nećeš biti potpuno spremna za velike korake. To je iluzija. Ako ne kreneš, nikada nećeš saznati za što si sve sposobna. Čekanje te samo vodi do još više čekanja, a ostajanje na mjestu koje si prerasla je dugoročno bolno i demotivirajuće. Svaki put kada sam osjetila strah od neuspjeha, prisjetila sam se da je ostanak u zoni komfora daleko opasniji.

Ne govorim to olako jer sam to iskusila na vlastitoj koži. Nikada nisam voljela zonu komfora. Svaki put kad bih ostala predugo u njoj, osjećala sam kako izdajem sebe i umanjujem svoj potencijal. Zbog toga sam često radila promjene, i to me mentalno i emotivno osnažilo. Zahvaljujući upravo tim promjenama, danas radim sa ženama i pomažem im da se pokrenu i naprave promjene koje su dugo odgađale.

Pokreni se i promijeni svoj život

Ja nisam ništa posebno, samo jedna obična žena kao i ti, koja je jednom donijela odluku da želi živjeti punim plućima i svaki dan je ponovno donosi. Prestala sam čekati da budem potpuno spremna, jer sam davno shvatila kako taj trenutak nikad neće doći. I ti si spremna.
Ako ti je dosta čekanja i želiš moju pomoć na tom putovanju, pozivam te da već danas rezerviraš svoje mjesto za novu rundu programa “Život po tvojoj mjeri”. Zapamti, najbolji trenutak za promjenu je sada. Donesi odluku i počni korak po korak graditi život po svojoj mjeri!

DOGOVORI UVODNE KONZULTACIJE
Prijavi se za newsletter!
© 2024 Dragi Marjanovic Coaching
chevron-down