Postit_bijeli_01

Uvjerenja - saveznici ili saboteri?

Kako osloboditi um od sabotirajućih uvjerenja?

Zamisli da je tvoja glava ormar prepun haljina. A sad zamisli da se radi o jednokrilnom ormaru ali ti si unutra nakrcala haljina za trokrlini ormar! U ovom slučaju zamisli da su haljine misli i uvjerenja koje si usput pokupila i čuvaš ih ljubomorno bez obzira nosiš li ih ili ne. Jasno ti je da u „tvom ormaru“ nema mjesta za „nove haljine“ dok ga ne „rasčistiš“ i oslobodiš prostor za njih. Vrijeme je za proljetno čišćenje kako bi mogla u svoj ormar unijeti osvježenje i kreirati prostor za nove stvari.

Zašto je važno prvo riješiti se nereda?

Naš um je kao naš ormar. Ako ga redovito ne čistimo od starih misli i uvjerenja, onda je logično da ne stvaramo prostor za ništa novo u našem životu. Nema mjesta, gužva je, neuredno je, kaos je! To je ona poznata situacija kada stojiš ispred prepunog ormara ali ne možeš naći ništa za obući ili ti se ništa ne sviđa ili ti ne paše. Ista situacija je i s našim umom. Idemo kroz život i punimo ga s mislima i uvjerenjima; neke smo sami odabrali, neke smo usput pokupili, neke naslijedili.

Mentalna higijena je važna

Ako svoj um redovito „ne održavaš“ i ne paziš čime ga “puniš” ne trebaš se čuditi kad nisi zadovoljna sa svojim životom, odnosima ili poslom. Tvoj život je direktan odraz tvojih uvjerenja. Ono što postižeš, uvijek je dokaz za ono u što si svjesno ili nesvjesno povjerovala.

Tri ključna pitanja za provjeru uvjerenja:

  1. Sviđa li mi se ovo uvjerenje, volim li ga?
  2. Koristi li mi ovo uvjerenje, donosi li benefite u moj život?
  3. Pripada li ovo uvjerenje budućoj verziji mene, osobi koja želim biti?

Ako imaš barem jedan negativan odgovor, vrijeme je za „otpuštanje“ tog uvjerenja jer se radi o sabotirajućem uvjerenju koje te „drži u mjestu“. Nesvjesno si mu iznajmila dragocjeni prostor u svom umu, i to te koči.

Rezultati koji nastaju otpuštanjem starih uvjerenja, a vidljivi su odmah:

  • Osjećaš se lagano i poletno jer otpuštaš ono što ti ne služi i drži te zarobljenu u mjestu.
  • Kreiraš prostor za nova uvjerenja koja će te usmjeriti prema naprijed.
  • Počinješ svjesno i namjerno birati nova uvjerenja, osjećaš se bolje i radiš pametnije.
  • Oslobađaš se „overthinking“ moda i postaješ šef svojih misli.

Kriva uvjerenja usmjeravaju život u krivom smjeru

Jedno od mojih sabotirajućih uvjerenja s kojim sam išla godinama kroz život bilo je: „Ja mogu sve sama.“ Danas znam kako me ovo uvjerenje dovelo do toga da sam postala „Katica za sve“ i nije bilo toga što ja nisam odrađivala i preuzimala na sebe. Nisam znala reći „ne“, nisam znala postaviti granice, bila sam na sve strane, na raspolaganju svima i svemu. Jurila sam velikom brzinom u krivom smjeru. Sve mi je bilo važno i sve su mi bili prioriteti! Tako sam postala odgovorna, ali i kriva za sve. Čak nije bilo ni potrebno da me drugi pitaju ili zamole za pomoć! Ja bih ih već preduhitrila, a kako i ne bih kad „ja mogu sve sama“. I da se ne zavaramo - bila sam jako dobra u tome. Logično, jer sve što vježbamo postajemo bolji u tome. Nakon puno rada na sebi, osvještavanja i odbacivanja ovog uvjerenja, moj život je poprimio drugi smjer, a ja sam konačno sjela u „vozačko sjedalo“ svog života i krenula uživati u vožnji.

Uvjerenja su izbor

Tvoj današnji život je odraz tvojih prošlih uvjerenja. Ta uvjerenja oblikovala su tvoje odluke, ponašanja i ishode do sada. No, s tim istim uvjerenjima ne možeš kreirati drugačije ishode i postići željene promjene u svom životu. To jednostavno ne funkcionira! Ta uvjerenja više nisu visoko produktivna; ispunila su svoju svrhu i sada te samo drže na mjestu, vodeći te prema frustraciji i nezadovoljstvu.

Ako doista želiš nešto promijeniti u svom životu ili želiš poboljšati svoje odnose, vrijeme je za biranje i vježbanje novih uvjerenja. Nove misli i nova uvjerenja postat će tvoje pogonsko gorivo za nova postignuća. Svaki put kad osjetiš otpor ili sumnju, podsjeti se da su uvjerenja izbor – ti možeš odabrati ona koja te podržavaju u postizanju tvojih ciljeva i snova.

Promjena uvjerenja je dugotrajan proces, ali moguće je korak po korak transformirati način razmišljanja. Upravo na promjeni uvjerenja i mentalnom osnaživanju radim sa ženama na programu "Život po tvojoj mjeri". Saznaj više ovdje.

DOGOVORI UVODNE KONZULTACIJE
Prijavi se za newsletter!
© 2024 Dragi Marjanovic Coaching
chevron-down